Петиција против постројења за третман медицинског отпада (Фото)

image_pdfimage_print
Прдставник Рома и ЕКО покрета Свилајнац

Представник Рома са члановима Еколошког покрета Свилајнац после потписивања петиције (Фото: ОО СНС)

Опшšтински одбор Српске напредне странке Свилајнац данас је на иницијативу грађана и Еколошšког покрета Свилајнац на тргу Стевана Синђелића организовао шšтанд са петицијом против изградње постројења за третман медицинског опасног инфективног отпада у Свилајнцу. До сада је сакупљено око 1.000 потписа грађана Свилајнца, саопштио је ОО СНС Свилајнац.

Танјуг | 13. 02. 2016 – 23:17

Велики број окупљених грађана који су потписали петицију на централном градском тргу послали су поруку опшšтинској власти и целој Србији да не жžеле постројење за третман медицинског опасног инфективног отпада у Свилајнцу, да су забринути за будућност и здравље своје деце и да ће се до последњег атома снаге борити да ово постројење не крене са радом, наводи се у саопштењу.

Ово постројење гради приватна фирма „Висан“ д.о.о. на локацији бивšи војни полигон, у непосредној близини насељеног места, односно насеља у коме су роми већинско становниšтво. ОО СНС Свилајнац је против изградње поменутог постројења, између осталог и због спорне локације јер је у непосредној близини насељеног места и извориšшта воде „Перкићево“ са којег се водоснабдева опšштина Свилајнац.

Такође и због аспекта безбедности, због утицаја на žживотну средину, како самог рада постројења, тако и транспорта медицинског опасног инфективног отпада градским саобраћајницама. С обзиром на то да је пољопривреда основна грана привреде опшšтине Свилајнац, опшšтински одбор Српске напредне странке у Свилајнцу сматра да би рад постројења за третман медицинског опасног инфективног отпада негативно утицао на развој пољопривреде.

Активисти Српске напредне странке су окупљеним грађанима делили јабуке које су узгајане на имању пољопривредно-ветеринарске šколе. Иначе, у Свилајнцу постоји и факултет еколошšке пољопривреде, šто је јоš један показатељ да је пољопривреда веома ваžжна за све становнике. Поред јабука, активисти су делили и зашšтитне маске грађанима у циљу указивања на проблем загађења уколико би постројење за третман медицинског опасног инфективног отпада почело са радом.

ОО СНС Свилајнац обавеšштава грађане Свилајнца да у наредном периоду петицију могу потписати у просторијама странке, у улици Светог Саве број 5 у Свилајнцу, сваког радног дана од 9 до 13 часова.

 

извор: БЛИЦ

http://www.blic.rs/vesti/srbija/peticija-protiv-postrojenja-za-tretman-medicinskog-otpada/k86txge

 

***

(Фото: ОО СНС, Свилајнац)