Министарство да престане са обмањивањем јавности и грађана Свилајнца?

image_pdfimage_print

Opstrukcija_MinistarstvaЈавно тражимо да Министарство пољопривреде и заштите човекове средине престане са опструктивним радњама према активностима Еколошког покрета Свилајнац и свих савесних грађана Свилајнца. На основу нашег досадашњег искуства у комуникацији са овим министарством не можемо а да се не запитамо:

Зашто Министарство мора земунској приватној фирми ВИСАН д.о.о. по сваку цену да одобри почетак еколошког рада рециклажног центра за прераду опасног инфективног отпада ( 500 + 500 кг/сату) у Свилајнцу. Који је то „виши интерес“ важнији од очувања здравља грађана Свилајнца и бриге за чисту и здраву средину.

Зашто се на сајту овог Министарства не постави коначна и дорађена Студија изводљивости уместо линка ка Студији од септембра 2015 године. Наше Удружење Грађана је тражило коначну Студију изводљивости и од госпође Александре Поштрак, службенице Општинске управеу Свилајнцу задужене за екологију. Речено нам је, да је они нису добили. Законски рок за подношење тужбе против Решења где се даје сагласност на коначну и дорађену Студију скоро па да је истекао. Како онда може да се поднесе тужба Управном суду без детаљног увида у коначну и дорађену Студију. Да кампујемо испред зграде Министарства и да сваки дан прелазимо по десетак страница Студије, или.

Напомињемо да је фабрика пуно пре објаве еколошког Решења овог Министарсва изграђена, рециклажно постројење монтирано и само се чека пресецање траке за почетак рада. Све то урбаној средини и недалеко од ромског насеља „Бурдуш мала“ са 250 становника.

Одговорно тврдимо да је процес Висанов-е Студије изводљивости од свог самог почетка био нетранспарентан, противан процедури и недоступан широј јавности. Основни постулати Архуске конвенције кршени су прво од стране Општине Свилајнац а онда и од Министарства пољопривреде и заштите човекове средине. Да подсетимо, Архуска конвенција је међународно-правни инструмент за заштиту животне средине која садржи 3 групе правила која се односе на:

* права грађана на доступност информацијама
* права грађана да учествују у доношењу одлука о животној средини
* приступ правосуђу у случају да су претходна два права нарушена (правна заштита)

Опструкција се огледа у виду игнорисања захтева за Инфрмацијама од јавног значаја, кривичне пријаве против активиста еколошког покрета док се бесправно настављало са градњом рециклажне фабрике па до бизарног организовања (тајне?) Јавне расправе у Свилајнцу на тему рециклаже опасног инфективног отпада. Ромска заједница од 250 становника је потпуно одстрањена из процеса Студије изводљивости. Зашто?Који је разлог њихове пасивности. Чега се плаше наше комшије, Роми?

С поштовањем
За УГ Еколошки Покрет Свилаајнц

Дипл. Хемичар
Срђан Марјановић
Каменичак 7; 35210 Свилајнац
office@eko-pokret.eu

Твитер: https://twitter.com/eko_sv

Фејсбук:https://www.facebook.com/pages/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82-%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%98%D0%BD%D0%B0%D1%86/363005520552024?ref=hl